Dogma 95
context històric
El moviment “Dogma 95” sorgeix a mitjan anys noranta, a Copenhaguen, i no va sorgir a l’atzar, va sorgir justament aquell any degut a que es celebrava el centenari del setè art, on 100 anys abans els germans Lumière van realitzar la seva primera projecció.
Aquest corrent va estar iniciat pels directors danesos Thomas Vienterberg i Lars von Trier, aquests pretenien regressar al cine d’orígens narratius i tècnics més purs per així combatre amb la tendència del cine de Hollywood de fer grans superproduccions amb milers d’efectes especials. Bàsicament el que volien donar a entendre amb aquest moviment és que tothom pot fer cine, sense pressupost, ni efectes especials, només càmera en mà, actors i un guió potent.
Característiques
- El rodatge ha d’haver estat realitzat exclusivament en espais exteriors. L’ús d’accessoris i decoracions no està permès, i si aquests són imprescindibles per la història, s’haurà de trobar un exterior on es trobi naturalment aquest accessori?
- El so de la producció audiovisual ha de ser el real de la filmació; no està permès separar las imatges del so, i no és permès afegir música ni doblar en postproducció.
- La filmació ha de realitzar-se 100% càmera en ma; no es poden utilitzar trípodes, gimbals ni cap altre tipus d’eix artificial.
- Les pel·lícules han de rodar-se a color. I en quant a la il·luminació, aquesta ha de ser 100% llum natural; no està permès l’ús de focos ni cap tipus de llum artificial.
- La pel·lícula no pot contenir cap acció superficial.
(Morts, armes, etc.)
- Utilitzar filtres o efectes especials de qualsevol
tipus no està permès.
- Els fets narrats han de ser completament
contemporanis, no es poden fer canvis temporals
ni geogràfics.
- No s’accepten les pel·lícules de gènere.
- El format resultant ha de ser 35 mm normal
(format acadèmic).
- El nom del director no pot aparèixer als crèdits.
Directors i pel·lícules
.jpeg)
Thomas Vinterberg
e største helte (1996)
Festen (1998)

Søren Kragh-Jacobsen
Mifune sidste sang (1999)
Øen i fuglegaden (1997)
