Manga
El manga és com s'anomenen als cómics o noveles gràfiques originaries del Japó.
El còmic japonés és per a totes les edats i té una amplia temàtica: acció, aventura, drama, terror, musical, tragèdia...
Món audiovisual→ Anime
Característiques
-
En el manga, les vinyetes i pàgines es llegeixen de dreta a esquerra.
-
Els llibres manga tenen major varietat de transicions entre vinyetes.
-
Combinen personatges caricaturescos amb un entorn realista.
-
Els personatges manga tenen ulls molt grans i expressius, propis d'individus occidentals.
-
Els mangues tenen diverses temàtiques i les més comunes són romanç, acció, ciència-ficció o fantasia.
-
Són en blanc i negre (menys la portada i il·lustracions extres)
Història
Alguns diuen que les primeres historietes van ser creades al voltant de l'any 1790, originades a causa de l'arribada de persones d'occident al Japó.
Aquest estil de dibuix, no obstant això, va prendre gran popularitat entre els japonesos. Els primers passos del manga venen d'una combinació de l'art japonès del segle XI i del món de les histories còmiques occidentals, popularitzades al XIX.
La revista Punch (1841) va ser el model per als còmics The Japan Punch (1862 - 1887) de Wirgman. Kanagaki Robun i Kawanabe Kyosai van ser els creadors de la primera revista de manga japonesa, anomenada Eshinbun Nipponchi (1874), mostrant l'alta influència de Japan Punch i Wirgman.
Rakuten Kitazawa, la historieta del qual, Tagosaku to Mokube no Tòquio Kenbutsu es considera el primer manga modern.
En els anys 20 i 30 del segle XX es va popularitzar el manga orientant als nens i joves com una forma d'entreteniment.
Després de la segona guerra mundial sorgeixen al Japó xarxes de biblioteques que publiquen mangues barats.
En un d'aquests llibres de tapes vermelles va aparèixer en 1947 una història que marcarà l'inici d'una nova època per al manga, quan el dibuixant de 20 anys Osamu Tekuza creà, la Nova Illa del Tresor i posteriorment Astroboy.
La popularitat d'Astroboy va ser inmensa i va disparar la venda dels còmics a nivell internacional (fent traduccions dels mangas), a partir de doncs, es van anar crear els mangas i les seves animacions com avui dia els coneixem.


SHOUNEN: Aquest significa literalment “nen” en japonès. Producte dirigit a un públic masculí jove (principalment adolescents) 12-18 i es considerada la classificació més popular.
EXEMPLES: Naruto, Dragon Ball, Los Caballeros del Zodiaco, Bleach y One Piece.
SHOUJO: Textualment significa nena. Està dirigit a joves principalment dones, normalment la trama presenta a una noia com a protagonista, centrades en drames.
EXEMPLES: Sailor Moon, Sakura Card Captor, Candy Candy i Ouran Highschool Host Club
SEINEN: Significa "adult" o "home adult". Com el seu nom indica, estan fets per un públic més madur, generalment entre 18 y 40 anys. Els seinen estan destinats a homes i contenen temes complexos que no serien apropiats per a les persones més joves. El contingut eròtic i les escenes violentes també formen part de les produccions de seinen.
EXEMPLES: One Punch Man, Berserk, Ghost in the Shell, Tokyo Ghoul y Akira son algunos ejemplos famosos del anime seinen.
JOSEI: Literalment significa "dona". Igual que seinen, aquest tipus està fet per a un públic adult però femení. En resum, Josei representa la maduració del shoujo, presentant problemes comuns de la vida quotidiana de les dones des d'un punt de vista realista.
EXEMPLES:: Chihayafuru, Nodame Cantabile. Paradise Kiss, Nana i Usagi Drop.
KODOMO: Literalment significa "nens" (en aquest cas, nens petits). Aquests són fets amb enfocament en audiències infantils, com el seu nom indica, especialment entre els 4 i 10 anys.
Les històries de kodomo sovint transmeten lliçons importants a les persones més joves, com respectar a les persones majors, per exemple. Les trames són simples i fàcils d'entendre. La importància de l'amistat i l'apreciació dels valors fraterns i familiars també són comuns.
EXEMPLES: Hamtaro, Pokémon, Beyblade, Doraemon i Heidi
ALTRES SUBGÈNERES:
Partint de la classificació del manga, es poden dividir en diversos gèneres i subgèneres diferents, segons el tema o l'estètica que presentin.
-
SHOUJO-AI: històries que se centren en el romanç entre noies (sense escenes explícites).
-
BISHOUJO: Personatge principal és una nena molt bella (o grup de noies).
-
SHOUNEN-AI: Històries que se centren en el romanç entre nens (sense escenes explícites).
-
BISHOUNEN: Compta amb personatges masculins que es consideren macos.
-
KEMONO: Els personatges principals són animals.
-
ECCHI: No tenen una trama molt elaborada i estan destinats a majors de 18 anys, amb escenes pujades de to o fanservice.
-
HENTAI: Tenen escenes explícites o censurades, generalment amb una mica d'humor.
-
GORE: Compten amb molta sang i violència, generalment amb temes foscos i sobrenaturals.
-
SLICE OF LIFE (Sol): Se centren en històries que conten la vida diària del personatge, ja sigui sobre tota la seva vida o cobrint només un període específic.
-
VIDA ESCOLAR: històries que tenen lloc en entorns escolars, amb protagonistes que són estudiants.
-
HAREM: Compten amb protagonista masculí envoltat de protagonistes femenines. En general, aquests també solen ser comèdies romàntiques.
-
SPORTS: Basats en un esport competitiu específic.
-
ISEKAI: Subgènere de novel·les lleugeres de fantasia japonesa que giren entorn d'una persona normal que és transportada i/o atrapada en un univers paral·lel.
GÈNERES I SUBGÈNERES
